Eğitim mekanların öğrenme üzerindeki etkisi önemlidir. Klasik eğitim yapıları çocukların aidiyet duygusunu pekiştirmediğinden eğitim eksik kalabiliyor. Bu sebeple içmimarlar tarafından kullanıcının psikolojik ve fizyolojik ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde kurgulanmış, çocukların hayal dünyasını destekleyecek, esnek, şeffaf, güvenli, öğrenmeye teşvik edici, iletişim ve etkileşimi tetikleyen mekanlar hem çocuklar, hem ebeveynleri hem de eğitimciler için fayda sağlar. İyi tasarlanmış iç mekanlar sağlıklı bireyler için hayatidir.
Okul öncesi eğitim mekanlarını en uygun şekilde tasarlamak için bazı tasarım parametrelerine dikkat etmek gerekir.
Kullanıcı gereksinimlerini göz önünde bulundurmak: Okul öncesi eğitim yaşındaki çocukların en temel ihtiyaçlarından biri oyundur. İçmimarlık projelerinde çocukların gelişimini tamamlayıcı aktivitelere olanak sağlayacak ve aynı zamanda sosyal becerilerini ve iletişimini de geliştirecek tasarımlar hedef alınmalıdır. Örneğin interaktif mekanlar çocukları o mekana dahil olmaya teşvik eder ve merak duygusu uyandırırken iletişimi artırır.
Mekan ihtiyaçlarını belirlemek ve mekanı kurgulamak: Farklı ihtiyaçlara, (akustik, değişen hava koşulları gibi) günün farklı saatlerinde farklı aktivitelerde kullanıma uygun alanları belirlemek ve tasarım kurgusuna dahil etmek önemlidir. Örneğin koridorlarda buluşma karşılaşma ve sosyalleşme noktaları yaratarak işlevlendirmek faydalıdır.
Esneklik: Farklı kullanım olanakları taşıyan içmimari çözümler eğitim mekanlarına esnekli kazandırır ve çeşitlilik sağlar.
Şeffaflık: Mekanda şeffaflık sağlayan elementler ( Cam bölmeler, açık planlar) çocuklar arasında merak uyandırıp motivasyonu tetiklediği ve aynı zamanda öğretmenlerin de çocukların denetimini daha kolay sağladığı için önemli bir noktadır.
Doğru malzeme seçimi: Anaokulu çağındaki çocukların fazlaca hareketli olmaları güvenlik konusunda hassas davranmayı gerektirir. Güvenlik gerek malzeme seçimi gerekse denetim kontrolü sağlayacak içmimarlık projeleriyle sağlanabilir. Mobilyaların formları ve montajların sağlamlığı, malzemelerin antibakteriyel olması gibi önemli kriterlere dikkat edilmelidir. Ahşap gibi doğal malzemeler tercih edilebilir.
Işık: Okul öncesi mekanlarda aydınlatma tasarımı kurgulanırken doğal ışıktan faydalanmak faydalıdır. Doğal ışık alan mekanlar çocuk psikolojisi ve görev tamamlama açısından olumlu etkiler sağlamaktadır.
Renk: Sakin, odaklanmayı ve yaratıcılığı tetikleyecek tonlar tercih edilmelidir. Örneğin mavi renk rahatlık, uzlaşma, yaratıcılık, temizlik hissi verir ve dinlendirir.
Mobilya tasarımı: Mobilyalar ergonomik fonksiyonel ve güvenli olmalıdır. Örneğin çarpma ve yaralanmaları engellemek için sivri köşelerden kaçınılmalıdır. Tasarlanan mobilyalar aktivitelere uygun olmalıdır.
Biyofilik elementler: Doğa stresi azaltarak ruh halini ve konsantrasyonu iyileştirdiğinden eğitim mekanlarına dahil edilmesi çocuklar için faydalı olacaktır.
Tüm bu bilgiler ışığında biz içmimarların tasarlayacağımız mekanın türüne göre belirli önemli noktaları baz aldığımızı görüyorsunuz. İçmimarlık kişilerin sadece fiziksel değil psikolojik durumunu da etkiler. Doğru tasarlanmış iyi mekanlarda yaşamak bir ihtiyaçtır. Herkes uzmanı olduğu işi yaparsa dünya daha keyifle yaşanılası bir yer olacaktır.
Sevgiyle kalın..